Handicap og seksualitet

 

Lone HertzSeksualitetens betydning for mennesker med handicap er et tabu og noget, man helst ikke taler om. Pårørende, pædagoger, bureaukrater og politikere kan have utroligt svært ved at håndtere emnet, ja, give det betydning.

Et aktivt seksualliv er ingen menneskeret, nej – men vi lever i et samfund, som bygger på og stræber efter ligeværdighed for alle. Det er smukt, det er værdigt, det er retfærdigt, dette ligerettighedsprincip.

Samme princip gælder desværre ikke som en selvfølge for mennesker med handicap – i hvert fald ikke når der er tale om et sexliv, som vi såkaldt normalt fungerende har adgang til.

For mennesker i handicapverdenen kan det ofte være en løsning at få problemet minimeret gennem professionel hjælp.

Intet fornuftigt tænkende menneske kan vel være imod at gøre det strafbart, at kunder køber sig til sex med handlede kvinder – kvinder, som er tvunget ud i prostitution med et tragisk liv til følge.

Derimod finder jeg det meget lidt betænksomt i formynderiets navn generelt at straffe kunder, som søger en sober, professionel hjælp til at håndtere deres seksualitet – som søger hjælpen hos mennesker, som frit har valgt denne profession.

Denne problematik er nok en debat værd – eller hvad?

Foredraget varer cirka en time plus efterfølgende debat.

 

(Foto: Lars Stig Madsen)